Ersättningsprodukt för kolestyramin

Nyhet 2018-08-30

Ersättningsprodukt för kolestyramin

Questran (kolestyramin) 50 dospåsar finns inte att tillgå. En portugisisk produkt som innehåller 20 dospåsar ersätter varan.

Den portugisiska produkten heter Quantalan 4000 mg och varje förpackning innehåller 20 dospåsar. Varunumret är 828057. Ersättningsprodukten ingår i högkostnadsskyddet (med begränsning). 

Apoteken bör informera patienterna om att läkemedlet de får är det samma som det som skrivits ut till dem trots olika benämningar av produktnamn och styrka. Dessutom ska en svensk bipacksedel bifogas med varje expediering. Bipacksedeln kan skrivas ut från Fass.se.

Questran (kolestyramin) 50 dospåsar beräknas återkomma i slutet av året. Questran Loc (kolestyramin) 50 dospåsar som inte innehåller socker finns inte heller att tillgå. Även den beräknas återkomma i slutet av året.


Elin Jerremalm Källa

Uppdaterad: 2018-08-30

För frågor och tips till oss:
janusredaktionen.hsf@sll.se

Janusinfo är avsedd för läkare och sjukvårdspersonal. Information för allmänheten finns på 1177 Vårdguiden.

Senaste nytt på Janusinfo
  • Retapamulin (Altargo) slut på svenska marknaden

    Sedan tidigare har tillverkningen av retapamulinsalva (Altargo) som används vid svinkoppor upphört och under sommaren 2018 har lagret tagit slut på den svenska marknaden.

    2018-09-21
  • Anpassa mängden förskrivet läkemedel per uttag

    TLV skärpte nyligen tolkningen av den så kallade 90-dagarsregeln. För patienten medför det att mängden läkemedel som kan expedieras inom förmånen vid ett tillfälle styrs på ett annat sätt.

    2018-09-18