Evidens med tema reumatologi ute nu

Nyhet 2018-05-08

Evidens med tema reumatologi ute nu

Snabb läkemedelsbehandling på rätt nivå i sjukvården. Tidningen Evidens beskriver det nya vårdprogrammet för reumatiska inflammatoriska sjukdomar och vad nya läkemedel betyder för reumatologin.

Reumatologin har genomgått en revolution, skriver Ralph Nisell, överläkare och huvudförfattare av det nya regionala vårdprogrammet, i tidningen Evidens. Läkemedel som TNF-hämmare och interleukinhämmare har förändrat vården och nu är nya läkemedel av typen JAK-hämmare ett nytt alternativ. Patienter kan vara mer delaktiga i vården genom att själva registrera symtom i kvalitetsregister och beställa prover. Reumakirurgi minskar och bassängträning är på väg att ersättas med gymträning med fokus på kondition. Svensk forskning har tydligt visat hur rökning ökar risken för insjuknande i reumatisk sjukdom. Nya numret av Evidens med tema reumatologi ger en överblick.

Patienter med TNF-behandling utgör en halv procent av Stockholms befolkning och står samtidigt för 7-8 procent av läkemedelskostnaderna. I Evidens berättar Per-Johan Jakobsson, professor och specialistläkare i reumatologi, om hur biosimilarer sänker tröskeln för användning av biologiska läkemedel. Han beskriver också varför det äldre, immundämpade läkemedlet metotrexat fortfarande är förstahandsvalet vid behandling av reumatoid artrit.

Detta och mer i nya numret av Evidens från Stockholms läns läkemedelskommitté, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Läs tidningen här.

Evidens nummer 2, 2018. Tema Reumatologi.


Uppdaterad: 2018-05-08

För frågor och tips till oss:
janusredaktionen.hsf@sll.se

Janusinfo är avsedd för läkare och sjukvårdspersonal. Information för allmänheten finns på 1177 Vårdguiden.

Senaste nytt på Janusinfo
  • Retapamulin (Altargo) slut på svenska marknaden

    Sedan tidigare har tillverkningen av retapamulinsalva (Altargo) som används vid svinkoppor upphört och under sommaren 2018 har lagret tagit slut på den svenska marknaden.

    2018-09-21
  • Anpassa mängden förskrivet läkemedel per uttag

    TLV skärpte nyligen tolkningen av den så kallade 90-dagarsregeln. För patienten medför det att mängden läkemedel som kan expedieras inom förmånen vid ett tillfälle styrs på ett annat sätt.

    2018-09-18