Om RSS på Janusinfo

Nu kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer på Janusinfo.se genom att prenumerera på RSS-flöden (feeds). Du får nyheterna i en kort version till din RSS-läsare när de publiceras. Vill du läsa mer kan du klicka vidare till källan och läsa hela texten.

Really Simple Syndication (RSS) beskriver tekniken som används för att skapa flöden. Enkelt uttryckt kan man säga att RSS är en webbsida som är läsbar för datorer och datorprogram.

Det enklaste sättet att prenumerera på RSS-flöden från Janusinfo.se är att använda senaste versionerna av webbläsarna Internet Explorer, Firefox eller Netscape som alla har en inbyggd funktion för att upptäcka och prenumerera på flöden.

Följande RSS-flöden finns på Janusinfo

Huvudnyheter

Gör så här för att prenumerera på RSS-flöden med Internet Explorer:
  1. Klicka på pilen bredvid knappen RSS (till höger i toppmenyn på startsidan) och välj ett flöde.
  2. Klicka på knappen Feed (till vänster i toppmenyn) och sedan "Prenumerera på denna feed..."
  3. Skriv ett namn som feeden ska ha och välj mapp för den.
  4. Klicka på Prenumerera.

När du lagt till ett RSS-flöde i listan så kan du även ställa in egenskaper för flödena. Klicka på länken "Visa feed-egenskaper ..." och sedan på "Inställningar" för att ställa in hur ofta du vill att datorn ska söka efter uppdateringar.

När du vill se vilka RSS-flöden du prenumererar på samt när de uppdaterades, klickar du på Favoriter (favoritcenter).

RSS-läsare finns även som nedladdningsbara program och som webbaserade lösningar. Med de webbaserade lösningarna kan du komma åt dina RSS-flöden från vilken dator som helst som är uppkopplad mot internet.

Exempel på webbaserade RSS-läsare
Google Reader

Exempel på nedladdningsbara RSS-program
Feedreader
SharpReader
RSS Owl

Kontakta gärna Janusredaktionen om du har frågor om RSS eller behöver hjälp med att ställa in din dator för att ta emot RSS-flöden.


För frågor och tips till oss:
janusredaktionen@sll.se