Dokumentet baseras på de riktlinjer för trombosprofylax vid covid-19 som tagits fram av Regionens sjukhus samt Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för koagulationssjukdomar och plasmaprodukter [1-3].
Målgruppen är patienter på SÄBO som insjuknar i symtomgivande covid-19, misstänkt eller verifierad. Patienter som är i livets absoluta slutskede är oftast inte aktuella för trombosprofylax med lågmolekylärt heparin (LMH). En strukturerad bedömning av skörhetsgraden kan ske exempelvis med Clinical Frailty Scale. Observera att det är patientens status före insjuknande i covid-19 som ska vara vägledande för bedömningen.
Pågående underhållsbehandling med antikoagulantia, till exempel med NOAK eller warfarin, kan fortsätta som ett alternativ till LMH, förutsatt att patienten kan svälja tabletter och har stabil njurfunktion.
Kunskap saknas avseende nytta/risk med trombocythämmare. Individuell bedömning krävs om behandling med trombocythämmare ska kvarstå eller tas bort under behandlingen med LMH.
Patienter med hög trombosrisk såsom aktiv malignitet utan hög blödningsrisk, eller tidigare venös tromboemboli, kan behöva högdos LMH. Diskutera förslagsvis med Hemostaskonsult.
Profylaxen utsättes 2–4 veckor efter insättning förutsatt att patienten varit fri från kliniska tecken på pågående infektion i en veckas tid.
Fallserier från Kina och Europa visar att patienter som är infekterade med covid‑19 har ökad risk för venösa och arteriella tromboser [4, 5]. Hyperkoagulabilitet kan till exempel vara en del i utvecklingen av ARDS och njursvikt vid covid-19 [2]. Högre plasmakoncentration av d-dimer är enligt publicerade studier förenat med ökad dödlighet vid covid-19 [6].
Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för äldres hälsa och SÄBO-rådet
Källa
Senast ändrad
Viss.nu
Publicerat
2020-04-27