Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Nedtrappning av lokala glukokortikoider

Publicerat 2019-12-03

Målet vid behandling med lokala glukokortikoider är att snabbt uppnå symtomfrihet och sedan trappa ned till lägsta effektiva nivå.

Val av styrka för behandling med lokala glukokortikoider beror på hudsjukdom och hudmanifestationernas lokalisation och typ. Grupp III-steroider används till exempel vid psoriasis och kraftigt eksem på bål och extremiteter, medan det till ansikte och djupa hudveck inte bör användas starkare än grupp II-steroid.

Målet är att snabbt uppnå symtomfrihet och sedan trappa ned till lägsta effektiva nivå. Det är vanligare att behålla samma läkemedel och gle­sa ut behandlingen än att övergå till svagare preparat. Därigenom reduceras antalet preparat och risken för förväxlingar minskar. Behandling med lokala glukokortikoider ska alltid kombineras med mjukgörare. Smörj inte glukokortikoider direkt efter mjukgörare på grund av risk för sämre upptag.

Grupp III-steroid 1 gång/dag i 1–3 veckor (tills rodnad och klåda försvunnit), därefter nedtrappning till två gånger per vecka, till exempel som weekend-terapi. Alternativt kan nedtrappning via svagare glukokortikoider ske (se grupp II nedan).

Grupp II-steroid 1–2 gånger/dag i 1–2 veckor, därefter glesare (till exempel varannan dag eller två gånger per vecka) eller byte till grupp I.

Grupp I-steroid 1–2 gånger/dag. Kan sättas ut utan nedtrappning.

Kom ihåg att alltid använda mjukgörande underhållsbehandling som recidivprofylax!

Vid exacerbation får man återgå till intensiv behandling.

Hos barn upp till 2 år används i första hand grupp I-glukokortikoider med tillfällig upptrappning till grupp II vid behov. Barn som inte svarar på denna behandling ska remitteras till dermatolog.

Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hud- och könssjukdomar

Senast ändrad