Pandemin med covid-19 fortsätter. Många kliniska koagulationsfrågor uppstår kring behandling och profylax av venös trombos hos dessa patienter.
Patienterna finns i många olika verksamheter och tanken med denna riktlinje är att den ska omfatta det stora flertalet patienter. Lokala anpassningar kan komma att behöva göras utifrån er verksamhets behov.
En mängd studier har publicerats, framför allt retrospektiva observationsstudier, där olika doser av LMH som trombosprofylax vid covid-19 har studerats avseende olika kliniska utfall (förekomst av trombos, död, blödning). Framför allt har observerats en hög förekomst av venös tromboembolism hos patienter med covid-19 som vårdas inom intensivvård, mellan 20–40 procent. Flera retrospektiva, observationella studier har visat att doser högre än profylaxdos av LMH har varit associerat med en minskad mortalitet hos patienter vårdade inom intensivvård, men resultat från randomiserade studier är hittills preliminära och mycket begränsade.
Till vuxna patienter med covid-19-infektion som är immobiliserade och som vårdas i slutenvård:
Patienter med svår covid-19 och/eller IVA-IMA-vård ges utökad trombosprofylax/högdosprofylax med LMH, i form av dubblerad profylaxdos:
Fortsatt trombosprofylax hos patienter med covid-19 efter utskrivning från sjukhus:
Om patienterna sedan tidigare har behandling med antikoagulantia i behandlings- eller underhållsdos behålls denna behandling, förutsatt att patienten har stabil njurfunktion och kan svälja tabletter.
För gravida med covid-19 och behov av trombosprofylax eller behandling med antikoagulantia hänvisas till Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, SFOG.
Vid konstaterad eller vid klinisk misstanke om venös tromboembolism rekommenderas sedvanlig antikoagulantiabehandling i normaldos.
Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för koagulationssjukdomar och plasmaprodukter
Källa
Senast ändrad
Uppdaterat
2021-02-23
(ursprungligen publicerat 2020-04-17)