Fezolinetant och menopausal hormonterapi vid klimakteriebesvär
Fezolinetant kan vara ett alternativ vid klimakteriebesvär, men endast för kvinnor där menopausal hormonterapi med östrogen är kontraindicerad. Leverprover krävs på grund av risk för läkemedelsinducerad leverskada.
Fezolinetant (Veoza) är ett nytt icke-hormonellt läkemedel godkänt för behandling av vasomotoriska symtom (värmevallningar) hos kvinnor i klimakteriet. Det kan vara ett alternativ för kvinnor där menopausal hormonterapi (MHT) med östrogen är kontraindicerad.
Det är dock viktigt att betona att MHT med östrogen, ensamt eller i kombination med gestagen, är förstahandsbehandling vid klimakteriebesvär hos kvinnor utan kontraindikationer. Utöver effektiv symtomlindring har MHT med östrogen visat flera andra hälsofördelar, inklusive skydd mot osteoporos och positiva effekter på hjärt-kärlhälsan.
För kvinnor utan kontraindikationer bör MHT med östrogen därför fortsatt rekommenderas i första hand.
Kontraindikationer till MHT
I allmänhet bör MHT med östrogen inte användas till kvinnor med:
- Odiagnostiserad vaginal blödning/misstänkt endometriecancer.
- Anamnes på bröstcancer.
- Aktuell djup ventrombos eller lungemboli.
- Aktuell eller tidigare arteriell hjärt-kärlsjukdom, som angina, stroke, hjärtinfarkt.
- Allvarlig pågående gall- eller leversjukdom.
Försiktighet bör också iakttas hos kvinnor med:
- Diabetes med trolig kärlpåverkan.
- Tidigare djup ventrombos eller lungemboli eller kända riskfaktorer för dessa, gäller framför allt oral östrogenbehandling.
- Gallblåsesjukdom (gäller oral östrogenbehandling).
- Tidigare endometriecancer.
Vid förekomst av någon av ovanstående tillstånd ska alternativa behandlingar övervägas, till exempel fezolinetant eller SSRI. Fezolinetant rekommenderas inte till kvinnor med bröstcancer eller andra östrogenberoende maligniteter då säkerhet och effekt är okända.
Risk för leverskada
På grund av risk för läkemedelsinducerad leverskada i samband med användning av fezolinetant är rekommendationen att leverprover (ALAT, ASAT och totalt bilirubin) måste kontrolleras innan behandling påbörjas och sedan följas varje månad under de första tre månaderna av behandlingen, därefter baserat på klinisk bedömning. Leverprover ska också tas vid symtom som tyder på leverskada.
Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för kvinnosjukdomar och förlossning
Källa
- Läkemedelsverket. Veoza (fezolinetant): risk för läkemedelsinducerad leverskada samt övervakning av leverfunktionen före och under behandling. Säkerhetsnyhet 2025-01-13
- Svensk förening för obstetrik och gynekologi. Råd för menopausal hormonbehandling
Senast ändrad