Se filmen om det Kloka rådet nedan. Klicka på CC i filmrutan om du vill välja bort textningen.
Migrän är en folksjukdom med en uppskattad prevalens på 15 procent [1,2]. Sjukdomen förekommer hos både barn och vuxna. Det uppskattas att cirka 40 procent av alla med migrän skulle kunna ha nytta av anfallsförebyggande behandling, men enbart 3–13 procent använder det [3].
Anfallsförebyggande behandling bör övervägas om patienten får tre eller fler invalidiserande migränattacker i månaden [4]. Genom att förebygga migränanfall förbättras livskvaliteten och dessutom motverkas risken för överanvändning av anfallsbehandling med analgetika och triptaner och därmed risken för läkemedelsinducerad huvudvärk.
I Kloka listan rekommenderas metoprolol, kandesartan och amitriptylin i första hand till vuxna. Topiramat rekommenderas i andra hand. Den anfallsförebyggande effekten för dessa alternativ är väsentligen likvärdig men kan variera från individ till individ. Kontraindikationer och biverkningsprofil skiljer sig åt mellan preparaten och individuella faktorer blir avgörande för i vilken ordning den förebyggande behandlingen prövas.
Till barn och ungdomar rekommenderas propranolol i första hand och topiramat i andra hand.
Topiramat är ett andrahandsalternativ eftersom preparatet medför risk för depression, kognitiv påverkan och viktnedgång. Det har också teratogena effekter.
Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för nervsystemets sjukdomar
Källa
Senast ändrad
Viss.nu
Publicerat
2022-01-11
Detta är ett av
2022 års Kloka råd
De Kloka råden utgår från medicinska områden där det finns stora möjligheter att förbättra läkemedelsanvändningen. Råden har tagits fram av Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupper inom olika terapiområden.