Alla läkemedel mot trängningar och trängningsinkontinens har en blygsam effekt och många patienter väljer att avsluta behandlingen. I första hand bör därför behandlingen vara icke-farmakologisk och fokus bör ligga på förändrade levnadsvanor. Vid utebliven effekt eller biverkningar av läkemedelsbehandling ska läkemedlet sättas ut. Därför är det viktigt med noggrann uppföljning.
Se filmen om det Kloka rådet nedan. Klicka på CC i filmrutan om du vill välja bort textningen.
Överaktiv blåsa innebär ofta påtryckande trängningar till vattenkastning, en ökad miktionsfrekvens med mindre urinvolymer, samt risk för urinläckage och nokturi vilket ofta ger nedsatt livskvalitet för patienterna. Det är därför av största vikt att patienter med överaktiv blåsa får så bra hjälp som möjligt, vilket innebär en noggrann utredning och att icke-farmakologisk behandling prövas före läkemedel. Anamnes, miktionslista och optimerad blåstömning är faktorer som bör beaktas vid utredningen.
Efter att organisk patologi har uteslutits är behandlingen vid överaktiv blåsa först och främst förändringar i levnadsvanor (till exempel normalisering av vikt och vätskeintag), blåsträning, bäckenbottenträning och olika hjälpmedel, till exempel inkontinensskydd. Om dessa åtgärder inte har tillräcklig effekt blir det aktuellt med farmakologisk behandling. Tolterodin rekommenderas på Kloka listan. Tolterodin är ett antikolinergikum som har använts kliniskt under lång tid, och effekt och biverkningar är välkända. Effekten är dock, precis som för beta-3-agonist (mirabegron/Betmiga), begränsad vid överaktiv blåsa och behandlingen bör utvärderas efter cirka en månad. Mirabegron rekommenderas inte på Kloka listan.
Se även avsnittet Urinträngningar och trängningsinkontinens i broschyren Klok läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre (MSÄ).
På webbsidan nikola.nu finns instruktioner och verktyg som stöd vid behandling av patienter med överaktiv blåsa.
Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för urinvägssjukdomar
Källa
Senast ändrad
Viss.nu
Publicerat
2022-01-11
Detta är ett av
2022 års Kloka råd
De Kloka råden utgår från medicinska områden där det finns stora möjligheter att förbättra läkemedelsanvändningen. Råden har tagits fram av Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupper inom olika terapiområden.