Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Malrotation av tarmen

Publicerat 2012-04-26

Under fosterutvecklingen genomgår det till en början raka tarmröret en serie rotationsprocesser för att bilda den slutliga anatomin, inklusive bildandet av en linjeformad anfästning av mesenteriet till bakväggen. Rotationen är fullbordad tidigt i vecka 10 efter sista mens. Slutfasen av denna rotationsprocess uteblir ibland vilket leder till en s.k. malrotation (andra ovanligare former finns också).

Det karakteristiska vid den klassiska malrotationen är följande komponenter: 1) cekalpolen hamnar uppe under höger arcus och är förbundet med bakre bukväggen med ett bindvävsband som korsar över duodenum och som kan leda till en sekundär stenosering av duodenum, 2) mesenterialroten blir punktformig varigenom risken för tarmvred ökar, 3) appendix blir beläget uppe under höger arcus och ger vid en eventuell appendicit abnorma symptom.

Tillståndet ger ibland symptom redan i nyföddhetsperioden men kan gå oupptäckt och eventuellt senare i livet ge komplikationer. Det är därför svårt att ange någon verklig frekvenssiffra.

Senast ändrad