ATC kod: C10AA04
Försiktighet bör iakttas med användande av fluvastatin under graviditet. Om exponering skett i tidig graviditet är dock en eventuell individuell riskökning knappast så stor att det finns anledning till oro.
Gemensamt för HMG CoA-reduktashämmare
Inga säkra epidemiologiska data finns över användning av HMG CoA-reduktashämmare i tidig graviditet. I en av tillverkaren förd registrering av graviditeter exponerade för lovastatin och simvastatin sågs ingen säkerställd ökad frekvens av missbildningar. En sammanställning av biverkningsrapporter och fallrapporter tyckte sig dock se ett samband mellan cerivastatin och lovastatin och medellinjedefekter i CNS samt mellan simvastatin, lovastatin och atorvastatin och extremitetsreduktioner. En nyare kanadensisk studie kunde däremot inte se något samband mellan moderns användning av HMG CoA-reduktashämmare under graviditet och missbildningar hos barnen, men studien inkluderade endast 64 barn och hade inte någon reell chans att hitta annat än mycket starka samband.
I det svenska Medicinska födelseregistret finns 208 barn vars mödrar rapporterat användning av HMG CoA-reduktashämmare. Av barnen var 45 för tidigt födda (22%) mot 13 förväntade (6,2%). Sju av barnen (4 förväntade) hade någon missbildningsdiagnos: tre barn hade ventrikelseptumdefekt av vilka det ena barnet även hade en förmaksseptumdefekt, ytterligare ett barn hade en förmaksseptumdefekt, ett barn hade ett ospecificerat hjärtfel, ett hade en hydronefros, och ett barn hade en gomspalt.
Specifikt om fluvastatin
Det finns endast tre barn registrerade i födelseregistret vars mödrar använt fluvastatin – barnen saknade missbildningsdiagnos.
(Siffrorna ur födelseregistret för hela gruppen HMG CoA-reduktashämmare är från 2017-04-01. De individuella uppgifterna för fluvastatin var aktuella 2012-08-25).
Uppdaterat: 2018-05-19
Uppgifterna ur födelseregistret är hämtade: 2017-04-01
- för Region Stockholm.