ATC kod: N05AF05
Behandling med zuklopentixol under graviditet bör, om möjligt, undvikas då erfarenheten av sådan användning är obetydlig. Exponering för neuroleptika under sen graviditet kan ge övergående utsättningssymtom hos barnet, som agitation och såväl hyper- som hypotoni. Under senare delen av graviditeten, bör därför dosen av neuroleptika hållas så låg som möjligt, men med bibehållen behandlingseffekt.
Zuklopentixol används främst vid psykoser. Erfarenheter av användning under graviditet är begränsade.
I det svenska Medicinska födelseregistret finns 88 barn vars mödrar rapporterat användning av zuklopentixol i tidig graviditet. Tre av barnen hade någon missbildningsdiagnos (mot 2 förväntade): två av barnen hade ventrikelseptumdefekter (det ena med samtidig förmakseptumdefekt) och ett barn hade hypospadi. Antalet barn som var för tidigt födda, eller var lågviktiga var helt normalt.
Exponering för neuroleptika under sen graviditet kan ge biverkningar hos barnet som övergående utsättningssymtom, t.ex. agitation, hyper- och hypotoni samt extrapyramidala effekter. Den neurologiska påverkan är övergående men kan vara långvarig efter hög dosering. Behov av observation på BB eller kontakt med BVC/barnläkare kan ibland behövas. När det gäller eventuell påverkan på barnens utveckling på längre sikt, saknas kunskap men försiktighet bör iakttas.
Förutom biverkningarna hos barnet, har ett samband mellan användning av neuroleptika och gestationsdiabetes rapporterats i en svensk studie. Sambandet var dock inte statistiskt säkerställt när man korrigerat för att fler kvinnor som använde neuroleptika var överviktiga före graviditeten. Fyndet kunde inte heller konfirmeras i en senare, stor kanadensisk undersökning.
Uppdaterat: 2016-09-19
Uppgifterna ur födelseregistret är hämtade: 2012-08-25
- för Region Stockholm.