Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Fettskolan – Mättade fetter alltjämt i fokus för hjärt-kärlrisk

Publicerat 2018-06-18

19 mars 2013, Norra Latin, Drottninggatan 71B

En överkonsumtion av mättat fett påverkar blodfettvärdena negativt med långsiktiga, allvarliga följder som stroke, hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Det framkom på fortbildningsdagen Fettskolan nyligen.

Trots trenderna på kostfronten med GI-dieter, LCHF och andra nymodigheter, står sig gamla sanningar, och får genom nya forskningsrön ökad tyngd. En balanserad kost som bygger på Medelhavsdieten är att rekommendera. Även om råvarorna inte behöver komma från Sydeuropa, och dessa länder för övrigt inte själva följer dessa kostråd så mycket längre.

Medelhavsdieten förespråkar en kost som består av fisk, olivolja, nötter, stora mängder grönsaker och frukter samt baljväxter. Kött ska bara konsumeras i små mängder och särskilt rött kött ska ätas med försiktighet.

Lockade över 200 personer
Det var konsensusuppfattningen bland forskarna och föreläsarna som framträdde i mars 2013, när Livsstilsmottagningen, Karolinska universitetssjukhuset och Stockholms läns läkemedelskommitté ordnade fortbildningsdagen Fettskolan på Norra latin i Stockholm för över 210 läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal.

Syftet var att ge en klargörande bild av aktuell forskning om fettet i maten och kolesterolvärdenas inverkan på hälsan samt tydliggöra behovet av kvalificerad kostrådgivning.

Seminariedagen bjöd på många praktiska råd kring en hälsosam kost med fokus på betydelsen av frukt och grönt, som i vissa fall även kan dämpa de negativa effekter som konsumtionen av mättat fett medför. Det praktiska arbetet med kvalificerad rådgivning, samtalet kring matvanor och behovet av ett professionsövergripande arbetssätt i samband med kostrådgivning betonades genomgående.

Förslag ordna Sockerskola
Intressanta och lite annorlunda inslag under seminariedagen var att föredragen varvades ungefär varje halvtimme med korta motionspass för att pigga upp och få igång cirkulationen samt för att poängtera vikten av rörelse för hälsan.

Under den avslutande paneldiskussionen uppkom ett förslag om att i framtiden kanske arrangera en motsvarande Sockerskola samt en seminariedag med fokus på skolmat.

Medverkande var professor Mai-Lis Hellenius, Karolinska Institutet, KC Wallberg, matkreatör, Restaurang Gubbhyllan, Åse Brugård Konde, nutritionist, Livsmedelsverket, Hanna Eneroth, nutritionist, Livsmedelsverket. Matthias Lidin, sjuksköterska, Karolinska Universitetssjukhuset och Mattias Damberg, specialist allmänmedicin, Citypraktiken Västerås.

Astrid Markuske Källström, administratör, Medicinsk fortbildning

Senast ändrad