Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Instruktion för expertgruppsdokument på Janusinfo

Expertgruppernas texter på Janusinfo har ett varierande innehåll, ofta skrivna utifrån ett behov som uppkommit i vården. Det kan handla om:

  • Behandlingsriktlinjer för en sjukdom.
  • Specifika råd om läkemedel.
  • Bakgrund till rekommendation i Kloka listan.
  • Klokt råd.
  • Regionalt ställningstagande.
  • Kommentar till vetenskapliga studier.

På Janusinfo finns utrymme för att beskriva och förklara lite mer i detalj, jämfört med till exempel Viss och Kloka listan. Expertgruppsdokumenten ska vara ett stöd till förskrivarna när det saknas information i andra källor.

Innehåll expertgruppsdokument

Rubrik – Förklarar tydligt innehållet, eller vad det är expertgruppen tycker. Max 60–70 tecken.
Ingress eller sammanfattning – En kortare inledning som beskriver slutsatserna, eller ”nyheten”. Max 300 tecken. Om det är en lång text, till exempel en behandlingsriktlinje kan det i stället vara en sammanfattning av huvudpunkterna i innehållet.
Text – Kan innehålla:

  • Inledning – bakgrund.
  • Rekommendation med uppdelning i mellanrubriker.
  • Källa – referenser enligt Vancouverreglerna. Janusredaktionen länkar till artikeln i PubMed. Det går att ha sifferhänvisningar till referenser i texten, eller bara en referenslista.

Avsändare – Expertgruppen.

Innehåll regionala ställningstaganden

Regionala ställningstaganden kan skrivas för nya läkemedel till exempel när NT-rådet lämnat en rekommendation om att ett läkemedel ”kan användas” och expertgruppen vill förtydliga platsen i terapin. De kan också skrivas när NT-rådet avslutat nationell samverkan och lämnat över ärendet för regional hantering. Regionala ställningstaganden ska förankras med läkemedelskommitténs arbetsgrupp för nya läkemedel innan de publiceras.

Rubrik – [Läkemedel (substans)] vid [indikation].
Inledning när NT-rådet avslutat nationell samverkan – [Läkemedel (substans)] vid [indikation] har varit föremål för nationellt ordnat införande. I månad år avslutade NT-rådet det nationella införandet och hanteringen av läkemedlet är överlämnad till de regionala läkemedelskommittéerna.
Inledning när NT-rådet givit en kan användas-rekommendation – [Läkemedel (substans)] vid [indikation] är föremål för nationellt ordnat införande. I månad år lämnade NT-rådet en rekommendation till regionerna.

NT-rådets rekommendation till regionerna är:

  • att…

[Länk till NT-rådets fullständiga rekommendation.]
Text – Rekommendationen från Region Stockholms läkemedelskommitté och expertgruppen för [xxx] är:

  • att…

Information om eventuella avtal, motivering av rekommendation, rutiner inför behandlingsstart (om användning rekommenderas), rutiner för uppföljning (om användning rekommenderas), rutiner för avslut av behandling (om relevant).
Avsändare – Expertgruppen tillsammans med läkemedelskommitténs arbetsgrupp för nya läkemedel.

Region Stockholms läkemedelskommitté

Publicerat

2024-12-11