Rekommendation avseende förskrivning av läkemedel med arbetsplatskod utanför ordinarie tjänst i Region Stockholm
Legitimerad personal med förskrivningsrätt har möjlighet till förskrivningar som inte görs inom ramen för vård som ges av vårdgivare, så kallad fritidsförskrivning.
Den här rekommendationen är framtagen som stöd vid fritidsförskrivning. Stäm av med din arbetsgivare om det finns en lokal rutin som ska följas.
Fritidsförskrivning innebär att:
- En förskrivare utfärdar ett recept till någon vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter, till exempel till nära anhöriga, vänner, kollegor och sig själv.
- Förskrivaren har det fulla medicinska ansvaret för sin fritidsförskrivning.
- Fritidsförskrivning ska vara lika patientsäker som annan förskrivning.
- Förmånskostnaden för läkemedel som fritidsförskrivs tillskrivs verksamheten och är verksamhetschefens ansvar att följa upp.
Fritidsförskrivning får göras under följande förutsättningar:
- Förskrivaren får inte ta betalt för sin förskrivning.
- Förskrivaren bör företrädesvis förskriva läkemedel som utgör basrekommendationer i Kloka listan.
- Förskrivningen bör täcka ett tillfälligt behov och förskrivaren ska vara väl förtrogen med läkemedlet. Vid kronisk sjukdom bör patienten hänvisas till ordinarie vårdenhet/vårdgivare.
- En förskrivare ska inte fritidsförskriva dyra läkemedel, specialistläkemedel eller särskilda läkemedel och andra läkemedel med risk för missbruk eller annan begärlighet. Vid tveksamhet bör man alltid diskutera med verksamhetschefen.
- Fritidsförskrivning ska dokumenteras i journal.
Utfärdanden av recept och journalföring
Region Stockholms läkemedelskommitté rekommenderar att e-recept utfärdas via ordinarie journalsystem även vid fritidsförskrivning. I undantagsfall kan e-recept skickas via Förskrivningskollen och dokumenteras med journalanteckning i journalen i efterhand. Det är olämpligt att använda ett parallellt journalsystem eftersom det leder till sämre patientsäkerhet när inte all förskrivning är samlad och lättillgänglig.
Legitimerad personal med förskrivningsrätt kan använda de delar av journalen som är nödvändiga för fritidsförskrivning. När man konsulteras av anhöriga, vänner eller kollegor sker eventuell fritidsförskrivning i rollen som behandlare och man tar del av journalen, journalför åtgärder och förskrivning enbart vid det tillfället. Det samma gäller vid fritidsförskrivning till sig själv då man blir sin egen behandlare och tar del av journalen, gör journalanteckning etc i samband med att man har en vårdrelation. Anledningen till att man tar del av journalen bör journalföras. Det bör framgå att det är förskrivning utanför ordinarie verksamhet (så kallad fritidsförskrivning).
Förskrivarkod och arbetsplatskod är obligatoriska på alla recept på läkemedel för att de ska kunna expedieras på apotek inom ramen för läkemedelsförmånen.
För anställda inom Region Stockholm, verksamhet med vårdavtal med regionen eller läkare som arbetar enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning utfärdas inte separat arbetsplatskod för privat förskrivning. Övriga förskrivare, till exempel pensionärer och läkare som arbetar i verksamhet utanför hälso- och sjukvården, kan ansöka om arbetsplatskod från regionen genom att använda den blankett för att ansöka om arbetsplatskod som finns på Vårdgivarguiden.
Region Stockholms läkemedelskommitté
Publicerat
2024-12-11