Gå till innehåll

20 miljoner för en botad patient

Publicerad

Nya läkemedel är på gång som kan bota svåra kroniska sjukdomar med en enda behandling. Priset kan bli 20 miljoner per patient. Hur ska sjukvården ha råd med det? Det diskuteras i ett nytt avsnitt av podden Rådet från NT-rådet.

Bild från studion vid inspelning av podden

Mikael Svensson, Anna Bratt och Gustaf Befrits deltar i podden.

Nya läkemedel baserade på till exempel cell- och genterapier kan bota en sjukdom med enda behandling, och man slipper livslång medicinering och läkarbesök.

Prislappen på engångsbehandlingarna kan bli 20 miljoner kronor per patient. Uppföljningen i studier av de nya läkemedlen är ofta korta, ibland bara ett par år. Är de säkra och botande, eller kommer sjukdomen tillbaka?

– Prislappen är satt efter antagandet att läkemedlen är botande, men vi vet inte om de har effekt ett helt liv. Vi måste fundera över vem som ska bära risken om de inte håller vad de lovar. Är det skattebetalarna eller företagen, säger hälsoekonomen Gustaf Befrits i det nya avsnittet ”20 miljoner för en botad patient” av podden Rådet från NT-rådet.

Effekter inom sjukvården

Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne och Södra regionens representant i NT-rådet berättar i podden att omkring 100 patienter i Skåne har hemofili. Hon befarar att de nya dyra läkemedlen skulle kunna leda till undanträngningseffekter inom sjukvården.

Mikael Svensson är koordinator för förhandling inom NT-rådet. Han berättar i podden om hur regionerna arbetar för att hitta nya betalningsmodeller för dyra läkemedel.

Kollektiv finansiering

Patienten Anders Molander har blödarsjuka och är engagerad i Förbundet Blödarsjuka i Sverige. Han menar att samhället kollektivt på riksnivå borde betala för de nya dyra behandlingarna.

Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt där vi kommer att slå hål på myter kring läkemedel.

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.

Rådet från NT-rådet finns där poddar finns.

I avsnittet medverkar:
Gustaf Befrits, hälsoekonom i NT-rådet
Mikael Svensson, koordinator för Förhandling inom NT-rådet
Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne och Södra regionens representant i NT-rådet
Anders Molander, hemofilipatient och aktiv inom Förbundet Blödarsjuka i Sverige
Samtalet leds av Anna Bratt, NT-rådet

Anna Bratt

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället prioriterar dem. Lyssna även på Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, konflikten mellan etik och vinstintresse, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedels­marknad ser ut.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.