Gå till innehåll

Prioritering i coronatider i podd om läkemedel

Publicerad

Sjukvård skjuts på framtiden, folkhälsan försämras och skatteintäkterna minskar. Hur påverkar covid-19-pandemin sjukvårdens möjlighet att satsa på nya dyra läkemedel? Det är en av frågorna som diskuteras i ett nytt avsnitt av podden Rådet från NT-rådet.

Anna Bratt leder samtalet i podden.

Anna Bratt leder samtalet i podden.

Prioriteringar har alltid gjorts inom hälso- och sjukvården, men covid-19-pandemin ställer nya krav på prioriteringsarbete i landets regioner. Det påverkar även arbetet i NT-rådet.

– Våra värderingar av nya läkemedel måste bli ännu tydligare när det gäller värdet och effekten för att vi ska kunna ge råd om att man väljer bra och säkra läkemedel för introduktion, säger Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet i det nya avsnittet av podden Rådet.

– Regionerna signalerar att vi inte minst utifrån det ekonomiska läget måste bli bättre på att prioritera och välja rätt läkemedel att introducera. Vi kommer att jobba mer med osäkerhet kring vissa nya läkemedel, som ofta är mindre väl dokumenterade när det gäller effekt och framtida nytta.

Kan bli fler nej

Gerd Lärfars utesluter inte att det kan bli fler nej-rekommendationer från NT-rådet framöver.

– Det efterfrågas från regionerna att vi blir tydligare med ja- och nej-rekommendationer, vilket kommer att leda till ett tuffare prioriteringsarbete, säger hon.

I podden berättar också Lars Sandman, som är professor i hälso- och sjukvårdsetik, Linköpings universitet och ledamot i NT-rådet, hur han märker ett förnyat intresse för en diskussion kring prioriteringsfrågor i regionerna.

– Vi kommer nog att tvingas göra ett antal ganska tuffa bortval i vissa lägen, säger Lars Sandman i podden.

Hårda prioriteringar inom regionerna kan påverka patienternas möjlighet att få tillgång till nya läkemedel. Andreas Hager, som är NT-rådets rådgivare för patientsamverkan, svarar i podden hur han ser på patienternas förståelse för detta.

Tvingas omvärdera läkemedel

Mikael Köhler är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. Han berättar i podden om hur sjukvården har tvingats omvärdera läkemedel under pandemin.

Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt av Rådet för att få veta mer om hur samhället ska klara av att finansiera nya läkemedel och vi kommer också att slå hål på myter kring läkemedel.

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.

Rådet från NT-rådet finns där poddar finns.

I avsnittet medverkar:
Gerd Lärfars, ordförande NT-rådet
Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, Linköpings universitet, ledamot NT-rådet
Sofie Alverlind, koordinator för NT-rådet
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala
Andreas Hager, NT-rådets rådgivare för patientsamverkan
Samtalet leds av Anna Bratt, NT-rådet

Anna Bratt

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället prioriterar dem. Lyssna även på Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, konflikten mellan etik och vinstintresse, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedels­marknad ser ut.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.