Gå till innehåll

Priset på ett liv i ny podd om läkemedel

Publicerad

Tänk dig att du har en svår sjukdom, det finns ett läkemedel, men det är för dyrt för att samhället ska ha råd att ge dig det. Det är ett exempel på en fråga som diskuteras i den nya podden Rådet som lanseras av NT-rådet idag.

Foto: istock/mustafagull

Det kommer nu ett stort antal nya läkemedel, exempelvis för cancersjukdomar och för sällsynta sjukdomar där det tidigare inte funnits så många alternativ för behandling. Samtidigt blir det tydligare att resurserna inte matchar behoven som tidigare.

– Prioriteringar har alltid gjorts inom hälso- och sjukvården och kommer kanske att behöva göras än mer i framtiden. Jag tror att det här sättet vi arbetar med läkemedel på kanske är svårt att acceptera och förstå, men det är ett sätt att arbeta tydligt och transparent med vad vi anser oss ha råd med och vad vi måste tacka nej till, säger Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet i det första avsnittet av podden Rådet.

I podden berättar patienter och närstående om hur det är att vänta på en ny medicin som man vet är på gång. Läkare och personer med andra professioner delar med sig av sina perspektiv på hur nya läkemedel ska användas och till vilken kostnad.

– Den stora svårigheten med prioriteringar är att vi måste ställa grupper mot varandra. När man lyssnar till en patient känns det otroligt angeläget att göra allt man kan för den patienten. Samtidigt gör den här resurssituationen att vi i vissa fall måste välja bort vissa patientgrupper och behandlingar för att kunna ge vård och behandling till andra. Det är klart att det är en svår etisk utmaning, säger Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, Linköpings universitet och ledamot i NT-rådet.

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt av Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, konflikten mellan etik och vinstintresse, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedelsmarknad ser ut.

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.

Rådet från NT-rådet finns där poddar finns.

I den första delen: Priset på ett liv medverkar:
Anna Karin Wallberg, Huvudvärksförbundet
Axel Hammar, ordförande Nätverket för spinal muskelatrofi
Eva Broström, verksamhetschef barnortopedi, barnmedicin och avancerad hemsjukvård för barn, Karolinska universitetssjukhuset
Gerd Lärfars, ordförande NT-rådet
Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, Linköpings universitet, ledamot NT-rådet.
Samtalet leds av Karin Nordin, NT-rådet.

Karin Nordin

Senast ändrad