Gå till innehåll

Podden Rådet från NT-rådet: Vilket land funkar bäst?

Publicerad

Under 2020 godkändes närmare 100 nya läkemedel i EU. De senaste sex åren ligger medelantalet på 85 godkända läkemedel per år. Men alla godkända läkemedel når inte Sverige. Fler når länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Hur kan det komma sig? Måste jag flytta till Tyskland för att vara säker på att jag som patient får den bästa behandlingen om jag blir sjuk? Vilket land fungerar egentligen bäst? Och vad är bäst för patienten?

Lyssna till Rådets gäster som reder i dessa högst aktuella frågor: Niklas Hedberg, chefsfarmaceut, TLV, Gustaf Befrits, hälsoekonom, NT-rådet, Sofie Alverlind, koordinator, NT-rådet och Bettina Ryll, läkare och grundare av Melanoma Patient Network Europé, MPNE.

Programledare: Sofie Falkkloo

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt av Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedelsmarknad ser ut.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.