Gå till innehåll

Nationell samverkan inleds för Veklury

Publicerad

NT-rådet har beslutat om nationell samverkan för Veklury (remdesivir) för behandling av svårt sjuka covid-19-patienter. Läkemedlet har tidigare hanterats genom en EU-upphandling.

Maria Landgren

Maria Landgren, läkemedelschef Region Skåne.

– Vi ser fram emot att Veklury nu hanteras på vanligt sätt genom ett nationellt införande. Det är ett nytt läkemedel och det är viktigt att alla nya läkemedel behandlas lika när de införs i den svenska sjukvården, säger Maria Landgren, som är läkemedelschef i Region Skåne och ledamot i NT-rådet.

Läkemedlet används vid behandling av covid-19 hos vuxna och ungdomar från 12 år med lunginflammation och som behöver extra syrgas. Veklury var det första läkemedlet mot covid-19 som godkändes av EU. Det blev snabbt brist på preparatet i hela världen förra året och företaget Gilead gav Sverige en donation av läkemedlet. Under hösten gick Sverige sedan med i en gemensam EU-upphandling av Veklury.

Ordinarie process

Sverige lämnar nu EU-upphandlingen och går över till ordinarie processer. NT-rådet har bett läkemedelsföretaget att lämna in hälsoekonomiskt underlag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket för en sedvanlig hälsoekonomisk värdering.

– Veklury är en ny behandlingsprincip och därför är det angeläget med en utvärdering av nytta och kostnadseffektivitet, säger Maria Landgren.

Hittills har 2 500 covidpatienter fått behandling med Veklury i Sverige. Befintligt lager i Sverige i dag räcker till sex till tio månaders användning inom sjukvården.

– Innan dess ska vi ha vår rekommendation klar till regionerna, säger Maria Landgren.

Anna Bratt

För mer information

Maria Landgren
Läkemedelschef Region Skåne, ledamot NT-rådet.
E-post: maria.landgren@skane.se
Telefon: 040-675 3667

Senast ändrad