Årets läkemedelsavtal mellan staten och landstingen är klart. Avtalet ger landstingen 21,6 miljarder i statsbidrag för läkemedel inom förmånerna under 2008. Det är en ökning med 100 miljoner kronor jämfört med förra året.
Nytt är att avtalet denna gång är ettårigt istället för treårigt. Anledningen är den stora osäkerheten inom läkemedelsområdet.
En annan nyhet är att en nationell arbetsgrupp inrättas för att effektivisera långsiktig läkemedelsanvändning. Gruppen ska bland annat arbeta för ett system med begränsad förskrivningsrätt. Begränsningen gäller extremt dyra läkemedel där det ska finnas tydliga krav på vilka läkare som får förskriva dem.
Arbetsgruppen ska också verka för att det blir obligatoriskt att använda förskrivarkoden. Om koden saknas ska läkemedlet inte gå att få med subvention.
Andra uppgifter är att arbeta för ett system där det går att följa på vilka diagnoser olika preparat skrivs ut samt utvärdera hur läkemedelskommittéernas verksamhet påverkar läkemedelsanvändningen.
Totalt har arbetsgruppen – som ska bestå av representanter för staten, SKL och landstingen – 16 punkter att ta tag i. De ska presentera en tids- och arbetsplan i april 2008. I augusti ska de vara klara med en delrapport om olika åtgärder.
– Det känns bra att avtalet nu är klart. Det är också positivt att vi nu tillsammans skapar en nationell arena där vi kan diskutera svåra frågor relaterade till läkemedelsanvändningen, säger Karin Johansson, statssekreterare på Socialdepartementet i ett pressmeddelande.
FAKTA - läkemedelsavtalet med staten
Ulrika Nörby
Senast ändrad