Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Förbud mot solkräm med zinkoxid som UV-filter

Förbud mot solkräm med zinkoxid som UV-filter

Publicerat 2009-02-12

Läkemedelsverket har förbjudit tio företag att sälja solskyddsprodukter som innehåller zinkoxid som UV-filter. Andra produkter från företagen berörs inte. Anledningen är att användning av zinkoxid för att skydda huden mot UV-strålning inte är tillåten enligt gällande lagstiftning.

Zinkoxid finns inte med på listan över UV-filter som är godkända för användning som skydd av huden. Det beror på att frågan om zinkoxidens eventuella risker som UV-skydd inte är färdigutredd inom EU.

Monica Tammela, enhetschef, enheten för kosmetika, Läkemedelsverket:

– Vill företagen använda sig av UV-filter till skydd för huden ska ämnet vara på listan över tillåtna UV-filter, och det är inte zinkoxid. Företagen håller på att samla material till dokumentation, och den ansvariga vetenskapliga kommittén kommer att granska denna, men det är ännu inte klart. Det råder oklarhet om de små partiklar som används som UV-filter kan tränga igenom huden. Det finns för lite dokumentation om detta. Man har inte sett några skador, men frågan är under utredning, och under den tiden är det inte tillåtet att använda ämnet.

David Finer

Källa:
  1. Läkemedelsverket. Pressmeddelande 2009-02-11

Senast ändrad