Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Grönt ljus för Socialstyrelsen att få ingå avtal om vaccin och läkemedel

Grönt ljus för Socialstyrelsen att få ingå avtal om vaccin och läkemedel

Publicerat 2009-05-20

Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ingå en avsiktsförklaring med vaccintillverkaren GlaxoSmithKline (GSK) om att teckna avtal om leverans av 9 miljoner doser pre-pandemiskt vaccin mot influensa A (H1N1) samt ytterligare 200 000 förpackningar av det antivirala läkemedlet Relenza.

GSK har erbjudit flera länder, däribland Sverige, att leverera ett pre-pandemiskt vaccin mot influensa A (H1N1) av den typ som spridits i Mexiko våren 2009. Erbjudandet ligger utöver det avtal om pandemigaranti som Sverige tecknade med GSK 2007. Om det inte inträffar någon pandemi av den nu aktuella typen utan av en annan, erbjuder GSK Sverige att byta ut stammarna i levererat vaccin.

Sedan utbrottet av H1N1-influensan har GSK enligt Pharma Online i ett pressmeddelande uppgivit att bolaget befunnit sig i diskussioner med bland annat Världshälsoorganisationen WHO, US Centers for Disease Control and Prevention, US Department of Health and Human Services och European Centre for Disease Prevention and Control.

Flera länder som Storbritannien, Frankrike, Belgien och Finland ska ha frågat GSK om att få beställa vaccin till sina befolkningar. Företaget har aviserat en donation till WHO på 50 miljoner doser och fortsätter också sin produktion av säsongs-influensavaccin för 2009/2010.

David Finer

Källa:
  1. Regeringen. Pressmeddelande 2009-05-18
  2. Pharma Online nyhetsbrev 2009-05-19

Senast ändrad