Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Storpack av vissa analgetika och laxantia receptbeläggs

Storpack av vissa analgetika
och laxantia receptbeläggs

Publicerat 2009-04-23

Större förpackningar av vissa receptfria smärtstillande läkemedel och laxermedel receptbeläggs från och med den 1 juni 2009. Detta sedan Giftinformationscentralen påvisat problem med förgiftningar respektive irritation på tarmslemhinnan.

Paracetamol är det vanligaste smärtstillande medlet bakom överdosering, särskilt bland tonåringar, med risk för livshotande leverskador. På senare år har Giftinformationscentralen sett en stor ökning av antalet frågor som gäller paracetamolförgiftningar.

För att minska den risken har Läkemedelsverket beslutat att högst 20 tabletter 500 mg paracetamol ska få säljas receptfritt. Också större tablettförpackningar med acetylsalicylsyra och brustabletter ska receptbeläggas liksom förpackningen om 100 tabletter innehållande fenazon (Koffazon N).

Större förpackningar av tarmirriterande laxermedel blir också receptbelagda, sedan Läkemedelsverket fått rapporter om att framförallt unga tonårsflickor felanvänder medlen i bantningssyfte. På Läkemedelsverkets hemsida framgår vilka läkemedel och förpackningsstorlekar som omfattas av receptbeläggningen.

David Finer

Senast ändrad