Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Tamiflu håller längre säger EMEA

Publicerat 2009-05-11

Tamiflus utgångsdatum kan senareläggas från fem till sju år. Det meddelar europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA som ett sätt att motverka brister i tillgången på antivirala medel.

Mot bakgrund av utbrottet av den nya influensan A/H1N1, alias svininfluensan, rekommenderar en kommitté inom EMEA att hållbarhetsangivelsen förlängs med två år till sju år.

Om och när rekommendationerna formellt godkänns av Europakommissionen, kommer de att gälla alla nytillverkade Tamiflukapslar. Rekommendationerna kommer bara att gälla, om WHO beslutar att det rör sig om en pandemi.

Ett antal miljöpartister har också motionerat om att regeringen bör utreda om det går att förlänga den angivna hållbarhetstiden för våra läkemedel generellt. Under förutsättning att det vetenskapligt kan visas att de förblir helt intakta och effektiva.

Läkemedel som är äldre än 5 år får ju enligt nuvarande regelverk inte användas utan måste kasseras. Men de flesta läkemedel är konstruerade för att hålla i 10 eller 20 år, om de lagras på rätt sätt. Därför kasseras kanske läkemedel för miljarder i onödan, skriver motionärerna.

David Finer

Källa:
  1. EMEA. Pressmeddelande 2009-05-08
  2. Miljöpartiet de gröna. Motion 2008/09:mp824

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad