Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Distributionen av Synarela stoppas

Publicerat 2010-09-13

Nässprayen Synarela, som innehåller GnRH-analogen nafarelin, har tillfälligt slutat distribueras. Orsaken är att pumpmekanismen i vissa fall varit defekt.

Vid kontroll av pumpmekanismen för Synarela, som används för förbehandling vid in vitro-fertilisering och för symptomlindring av endometrios, hade fyra pumpar en spricka vid fästet för munstyckshuvudet. Undersökning av kvarvarande pumpar från dessa tillverkningssatser visade att felet fanns hos 0,3 procent av pumparna och att dessa i genomsnitt gav runt 30 procent högre dos.

Enligt Läkemedelsverket är det dock osannolikt att denna större dos skulle ha någon kliniskt betydelsefull effekt på patienten.

Enligt Anne Lindfors på Pfizer är det inte aktuellt med någon indragning i Sverige. Men till dess att problemet är löst har Pfizer stoppat utleveransen från sina lager, vilket medför att apoteken inte kan beställa ny vara. Därmed kommer apoteken inom kort att få en bristsituation.

Vid en bristsituation kan Synarela ersättas med Suprecur som har samma indikationer, meddelar Läkemedelsverket.

Pfizer rekommenderar att Synarela inte förskrivs till nya patienter förrän ett nytt lager av oskadade produkter finns tillgängligt.

– Enligt preliminära leveransbesked från fabriken så kommer ny leverans med Synarela i november, anger Anne Lindfors.

Jenny Stenbacka

Källa:
  1. Läkemedelsverket. Distribution av Synarela stoppas på grund av defekt pumpmekanism. Nyhet 2010-09-13
  2. Pfizer

Senast ändrad