Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Fler naturläkemedel i interaktionstjänsten

Fler naturläkemedel i interaktionstjänsten

Publicerat 2010-10-14

Dokumenterade interaktioner för ytterligare sex naturläkemedel, däribland echinacea purpurea (röd solhatt) och ginkgo biloba, finns nu sökbara i interaktionstjänsten Sfinx här på Janusinfo. Databasen har också utökats med ännu ett födoämne; äppeljuice.

Interaktionstjänsten Sfinx uppdateras fyra gånger per år och har vid denna uppdatering utökats med 426 nya interaktioner. Totalt omfattar databasen nu 11 569 interaktionspar.

Utöver läkemedel kan du även söka på vissa naturläkemedel, födoämnen, alkohol och rökning. Sökordet skrivs då in i substansfältet. Söktermer enligt nedan måste användas. För naturläkemedlen går det alltså inte att söka på enbart det svenska namnet inom parentes, till exempel röd solhatt. Däremot räcker det att skriva in de första tre bokstäverna för att starta sökningen: ”ech” för träff på echinacea purpurea (röd solhatt).

Observera att databasen endast täcker dokumenterade interaktioner för nedanstående substanser. Naturläkemedels- och födoämnesinteraktioner är inte väl studerade och frånvaro av interaktionsvarning i Sfinx innebär inte att det inte föreligger någon interaktion mellan medlen.

1. Naturläkemedel

echinacea purpurea (röd solhatt)
ginkgo biloba
hypericum perforatum (johannesört)
omega-3 triglycerider (fiskolja)
panax ginseng (ginseng)
serenoa repens (sågpalmetto)
ubidekarenon (coenzym q10, ubikinon)

2. Födoämnen

apelsinjuice
grapefruktjuice
mjölk
tranbärsjuice
yoghurt
äppeljuice

3. Övrigt

rökning
alkohol

Gå till interaktionstjänsten »

 Jenny Stenbacka

Senast ändrad