Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Pålästa patienter plågar primärvårdsläkare

Pålästa patienter plågar primärvårdsläkare

Publicerat 2010-01-14

Varannan distriktsläkare (52 procent) tycker inte att mediernas rapportering om sjukdomar, symtom, läkemedel, behandlingar och forskning påverkar deras kontakt och arbete med patienterna. Men var tredje (32 procent) tycker att rapporteringen försvårar, och var tionde (10 procent) att mediernas sjukdomsrapportering underlättar deras arbete, enligt en TNS SIFO-undersökning av 380 distriktsläkare oktober-december 2009.

Läkarna svarade online på frågor om vad olika medier betyder i deras arbete. De negativa läkarna hänvisade oftast till att mediernas rapportering ”oroar” patienterna.

Undersökningen visar att läkarna betraktar Läkartidningen, Dagens Medicin och Internetmedicin.se som mest trovärdiga inom sitt område. Dagstidningar och övriga nyhetskällor rankas betydligt lägre.

Resultaten har tagits upp i medierna på olika sätt. På Journalistens nätsida tolkar Expressens reporter Anna Bäsén resultaten som att läkarna sitter fast i en gammal auktoritär roll, där pålästa patienter ses som besvärande.

David Finer

Källa:
  1. Sjukdomsnyheterna försvårar läkarnas arbete. Newsdesk 2010-01-13
  2. Anna Bäsén: Gammal läkarroll lever kvar. Journalisten 2010-01-13

Senast ändrad