Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Varning för falsk Restylane

Publicerat 2010-03-15

Skönhetskliniker uppmanas att vara vaksamma vid köp av hyaluronsyragelen Restylane från okända aktörer på nätet. Orsaken är att förfalskningar av Restylane har upptäckts, dock ännu inte i Europa.

Originalprodukten används främst inom estetisk behandling för att eliminera rynkor och för läppförstoring. Den tillverkas av Q-Med AB i Uppsala och är CE-märkt som en medicinteknisk produkt.

Vem som tillverkar de förfalskade produkterna är inte känt och innehållet i dem håller just nu på att analyseras av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA.

Förfalskningarna känns igen bland annat på att de har batchnummer 51-19101-09 och på att CE-märket åtföljs av siffrorna 0562. Produkten i form av en förfylld spruta och medföljande kanyler ligger dessutom förpackad löst i en produktförpackning av papper/plast och inte som originalet fastmonterad i en blisterförpackning. Innerförpackningen på förfalskningen är märkt med ordet LIKOMER och informationen på produktförpackningen är på engelska och av dålig kvalitet.

Jenny Stenbacka

Källa:
  1. Läkemedelsverket. Varning för förfalskad Restylane. Pressmeddelande 2010-03-10

Senast ändrad