Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Endast generiskt losartan subventioneras

Endast generiskt losartan subventioneras

Publicerat 2011-03-09

Cozaarprodukter kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet från och med den 1 maj 2011. Samtidigt har TLV beslutat att ta bort begränsningen för generiskt losartan vilket innebär att patienter kan få generiskt losartan subventionerat utan att först ha provat ACE-hämmare.

I dag finns det ett flertal generika som har ett betydligt lägre pris än som originalläkemedlet Cozaar. Angiotensinreceptorblockeraren Cozaar anses därmed inte längre kostnadseffektiv. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har därför beslutat att Cozaarprodukterna (Cozaar, Cozaar Comp och Cozaar Comp Forte) ska uteslutas ur läkemedelsförmånen.

Begränsning tas bort

Tidigare var priset för läkemedel som innehåller losartan avsevärt högre än priset för ACE-hämmare. Efter patentutgång ligger i dag generika med losartan på samma prisnivå som ACE-hämmare. TLV har därför beslutat att ta bort den begränsning på losartan som infördes år 2008 och innebar att substansen endast subventionerades för patienter som prövat men inte kunde använda ACE-hämmare. Beslutet rör inte övriga ARB-läkemedel.

– Det innebär att förskrivarna nu direkt kan skriva ut blodtrycksmediciner med losartan, säger avdelningschef Anna Märta Stenberg på TLV i ett pressuttalande.

Besluten om Cozaarprodukterna och generiskt losartan träder i kraft den 1 maj 2011.

Inget utbyte av Cozaarprodukter på apoteken

När Cozaarprodukterna inte längre omfattas av högkostnadsskyddet kan inte utbyte till generika ske på apoteken. Det innebär att förskrivare måste skriva ut generiskt losartan för att patienter fortsättningsvis ska få subventionerade losartanläkemedel.

”Dessa (Cozaarprodukterna) kostar upp till tio gånger mer än generiskt losartan som ingår i högkostnadsskyddet. Besluten kan frigöra 40 miljoner kronor”, kommenterar TLV sina beslut.

Jenny Stenbacka

Källa:
  1. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. TLV stryker begränsningen för losartan. Nyhet 2011-03-09
  2. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Vi beslutar att Cozaar inte ska ingå i högkostnadsskyddet. Avslag 2009-03-09

Senast ändrad