Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / EU-parlamentet vill ha hårdare lag mot förfalskade läkemedel

EU-parlamentet vill ha hårdare lag mot förfalskade läkemedel

Publicerat 2011-02-25

EU har beslutat om en hårdare lag mot falska läkemedel. Medlemsstaterna åläggs att reglera näthandel av läkemedel, bland annat genom godkända internetapotek. EU-förhandlaren Marisa Matias kallar falska läkemedel för ”osynliga mördare”.

EU:s direktiv om förfalskade läkemedel är en av tre delar i det så kallade farmapaketet som röstats igenom i EU i omgångar under flera års tid. Medlemsstaterna åläggs att reglera internethandel av läkemedel, bland annat genom godkända internetapotek.

– Falska läkemedel är osynliga mördare, antingen för att de inte har någon effekt eller för att de innehåller giftiga ämnen som kan skada eller till och med döda, sade portugisiskan Marisa Matias, som lett förhandlingarna i EU-parlamentet i en presskommentar.

År 2009 stoppades omkring 11 miljoner förpackningar med förfalskade läkemedel vid EU:s gränser, och nätförsäljningen är ett stort problem.

Spåra, märka, varna

Förpackningarna ska också bli lättare att spåra och ska märkas tydligare. Detta för att bland annat göra det enklare att dra tillbaka ett läkemedel.

En ytterligare åtgärd är att varje medlemsland ska ansvara för att vid behov varna allmänheten inom 24 timmar efter att tecken på förfalskning upptäckts. EU-parlamentet vill att de nya kraven också ska gälla läkemedel som produceras och marknadsförs av länder utanför EU. Nu ska ministerrådet ta ställning till förslaget.

David Finer

Källa:

Senast ändrad