Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Flutide Evohaler ersätter Pulmicort spray på Kloka Listan

Flutide Evohaler ersätter Pulmicort spray på Kloka Listan

Publicerat 2011-03-18

På grund av produktionsproblem kommer tillverkningen av Pulmicort inhalationsspray att upphöra. Till barn över ett år rekommenderar expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar nu istället flutikason (Flutide Evohaler).

Astra Zeneca har i dagarna meddelat att tillverkningen av Pulmicort inhalationsspray läggs ned på grund av produktionsproblem. Företaget har ett lager som under normala omständigheter beräknas räcka i cirka tre månader. Pulmicort Turbuhaler och Pulmicort suspension för nebulisator kommer att finnas kvar och påverkas inte av problemen.

– Vi rekommenderar att man istället använder flutikason (Flutide Evohaler) från ett års ålder. Vi kommunicerar med Barnläkarföreningen, och närmare rekommendationer kommer inom kort för de mindre barnen, säger Michael Runold, överläkare på Södersjukhuset och ordförande för expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar.

Oklart vad produktionsproblemen beror på

Bakgrunden till problemen med Pulmicort spray är något okänt tekniskt fel i processen, som omöjliggör att komma ner till den partikelstorlek på lösningen som krävs. I ett pressmeddelande skriver Astra Zeneca att företaget trots långtgående undersökningar varken kunnat fastslå orsaken till produktionsproblemen eller lösa dem. Inte heller går det att säkert förutspå hur lång tid det kan ta att lösa problemen och säkra tillgången till patienter. Därför har företaget beslutat att upphöra med tillverkningen.

David Finer

Källa:
  1. Läkemedelsverket. Tillverkningen av Pulmicort inhalationsspray upphör. Nyhet 2011-03-07
  2. Astra Zeneca. Information med anledning av att produktion av Pulmicort Inhalationsspray upphör. Pressmeddelande 2011-03-07

Senast ändrad