Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Gardasil valt i ny HPV-upphandling

Publicerat 2011-09-13

Priset avgjorde till Gardasils fördel i den nya upphandlingen om HPV-vaccin som nu blivit klar. Men vaccinationen kan förhalas än en gång, om konkurrentföretaget väljer att överklaga.

I en tidigare upphandling av HPV-vaccin valde Svenska Kommuner och Landsting (SKL) Cervarix framför Gardasil. Men upphandlingen överklagades och ogiltigförklarade av kammarrätten på grund av att avtalstiden, enligt den upphandlingsmall som användes vid den tiden, kunde tolkas vara otillåtet lång.

Kondylomskydd ingår

Upphandlingen fick göras om och nu blev utfallet annorlunda. Båda företagen sänkte sitt pris jämfört med förra upphandlingen, men Gardasiltillverkaren mer.

Gardasil var totalt sett dyrare, men då ingår också ett skydd mot kondylom. Landstingen var villiga att betala 10 miljoner kronor extra för det, men nu blev det billigare.

Vaccinet ska ges till flickor födda efter 1/1 1993, omkring 50 000 flickor per årskull. Bland 17-18-åringarna är omkring 30 procent redan vaccinerade.

Överklagande försenar

Tillverkaren kan börja leverera i början av oktober. Men om vaccinationerna kommer igång då beror på om konkurrentföretaget överklagar beslutet eller inte. Överklagandet ska vara inlämnat senast den 22 september.

- Vi håller tummarna att det inte blir en ny försening av formella skäl. Vi har bönat och bett att konkurrenten ska hålla sig i skinnet och inte överklaga. Enligt spelets regler får man ju göra det, men massmedialt och för flickornas skull vore det olyckligt, säger Bo Claesson, handläggare vid avdelningen för vård och omsorg på SKL.

David Finer

Källa:
  1. Sveriges Kommuner och Landsting. Landstingen väljer Gardasil. Pressmeddelande 2011-09-12

Senast ändrad