Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

HPV-vaccination i Stockholm i februari

Publicerat 2011-12-16

Stockolms läns landsting har nu skrivit ett avtal med läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur MSD om upphandling av vaccinet Gardasil. Vaccinationen gäller flickor födda 1993 och 1994 och startar den 1 februari 2012. Upphandlingen görs i väntan på att den nationella upphandlingen av HPV-vaccin blir klar.

Eftersom tillgången på vaccinet just nu är begränsad erbjuds Gardasil till att börja med till flickor födda 1993 och 1994.

− Vi är glada att äntligen kan erbjuda vaccin till dessa flickor. Nu ska vi göra allt för att berätta för flickorna och deras föräldrar om vaccinationen så att de tar chansen att skydda sig, säger Henrik Almkvist, chefläkare på Stockholms läns landsting.

Äldre flickor erbjuds senare i vår

Flickor födda 1995−1998 kommer att erbjudas vaccin senare i vår. Vaccination av flickor födda 1999 och senare, som utförs av skolhälsovården, kommer att komma igång först när den nationella upphandlingen är klar.

Information till flickor och deras föräldrar om hur vaccinationen går till och var man kan vaccinera sig kommer i slutet av januari 2012.

Den nationella upphandlingen av HPV-vaccinet har överklagats flera gånger. Nu senast av Glaxosmithkline. Kammarrätten ska nu avgöra om upphandlingen ska tas upp till ny prövning. Till dess gör Stockholms läns landsting en upphandling med Sanofi Pasteur MSD.

Jenny Stenbacka

Källa:
  1. SLL. Klart för gratis HPV-vaccin för flickor födda 1993 och 1994. Pressmeddelande 2011-12-16

Senast ändrad