Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Upphandling av HPV-vaccin överklagas igen

Upphandling av HPV-vaccin överklagas igen

Publicerat 2011-12-05

Glaxosmithkline vill att upphandlingen av HPV-vaccin ska prövas i nästa instans, kammarrätten. Men vaccineringen av unga flickor ska inte behöva vänta på det utfallet.

Glaxosmithkline (GSK), som säljer vaccinet Cervarix och förlorade upphandlingen av HPV-vaccin, överklagar nu förvaltningsrättens beslut till kammarrätten. Men vaccineringen av unga flickor ska inte behöva vänta på det utfallet.

– Vi vill dock inte fördröja igångsättandet av vaccinationerna. Vi kommer inte att sätta några käppar i hjulet och driva processer mot de landsting som önskar starta vaccinationen omedelbart, fram till att det nationella avtalet har trätt i kraft. Detta är en viktig signal vi vill sända ut till de landsting som står beredda att komma igång direkt, säger Johan Thor, kommersiell direktör, GSK, i ett pressmeddelande.

Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, är trots överklagandet ändå nöjd eftersom vaccineringen kan komma igång.

– I början på nästa vecka ska vi ta kontakt med alla landsting för att komma fram till hur vi på enklast och bästa sätt ska hantera detta, sa Göran Stiernstedt, i ett pressuttalande i fredags.

Jenny Stenbacka

Källa:
  1. Sveriges Kommuner och Landsting. Upphandling av HPV-vaccin överklagas. Pressmeddelande 2011-12-02
  2. Glaxosmithkline. GSK överklagar vaccinupphandling. Pressmeddelande 2011-12-02

Senast ändrad