Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Bristfällig rådgivning om receptfria läkemedel

Bristfällig rådgivning om receptfria läkemedel

Publicerat 2012-06-12

Läkemedelsverket har undersökt hur apotek och andra försäljningsställen ger råd om receptfria läkemedel. I flera fall rekommenderade personalen olämpliga läkemedel till barn och gravida. Dessutom gav butikspersonal utan farmacevtisk kompetens ofta rekommendationer om läkemedel istället för att hänvisa till apotek eller sjukvården.

I studien undersöktes egenvårdsrådgivningen på cirka 15 procent av landets totalt cirka 7 400 försäljningsställen, både apotek och vanliga butiker. Fiktiva kunder sökte råd om läkemedel mot värk och feber. Tre olika inledningsrepliker användes: "Jag skulle vilja ha ett läkemedel till mitt barn/barnbarn som har feber", "Jag behöver ha värktabletter till min fru/sambo/väninna som snart ska ha barn" och "Jag skulle vilja ha ett paket Reliv" (Reliv innehåller paracetamol).

Olämpliga råd till barn...

Till spädbarnet med feber föreslogs olämpliga läkemedel (med ibuprofen eller acetylsalicylsyra) i sex procent av fallen, både på apotek och i vanlig butik. I butik rekommenderades något preparat i två av tre fall. Läkemedelsverket anser att butiker utan farmacevtisk personal bör hänvisa kunderna till apotek eller sjukvården om ett läkemedel efterfrågas utifrån ett medicinskt behov.

... och till gravida

Kunder som frågade efter en värktablett till en gravid kvinna föreslogs olämpliga läkemedel (med ibuprofen eller acetylsalicylsyra) vid nio procent av besöken i butik. På apotek rekommenderades olämpliga läkemedel i en procent av fallen. Rekommendation om preparat gavs också här i omkring två tredjedelar av de vanliga butikerna.

Rekommenderar fel läkemedel

När kunden frågade efter ett läkemedel med paracetamol (Reliv) rekommenderades preparat med en annan substans i 14 procent av butikerna. Motsvarande siffra på apotek var sju procent.

Läkemedelsverket kommer att diskutera resultaten med branschorganisationerna Sveriges Apoteksförening och Svensk Handel.

Elin Jerremalm

Källa:
  1. Läkemedelsverket. Första studien om rådgivning kring receptfria läkemedel. Nyhet 2012-06-07

Senast ändrad