Nyligen meddelades negativa resultat för två påkostade läkemedelsprojekt vid Alzheimers sjukdom. De två läkemedelskandidaterna bapineuzumab och solanezumab är antikroppar riktade mot beta-amyloid, ett protein som tros spela en central roll vid Alzheimers sjukdom.
Intravenöst bapineuzumab studeras av Pfizer och Janssen AI för behandling av mild till måttlig Alzheimers sjukdom. I resultaten från två fas III-studier med totalt 2 400 alzheimerpatienter konstaterades att läkemedelskandidaten inte hade gett önskad effekt i form av förbättrad kognitiv och funktionell förmåga. Avsaknaden av effekt fanns både hos patienter med och utan den genetiska riskfaktorn ApoE4. Studier på en subkutant given variant fortsätter.
Eli Lillys läkemedelskandidat, solanezumab, visade också nedslående resultat i två fas III-studier med cirka 2 000 patienter med mild till måttlig Alzheimers sjukdom. Företaget för diskussioner med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och har inte bestämt om de ska gå vidare med antikroppen.
I en ny svensk studie publicerad i the Lancet neurology har vaccination lett till att patienter med mild till måttlig Alzheimers sjukdom utvecklat antikroppar mot beta-amyloid. Studien är en fas I-studie begränsad till ett 50-tal patienter och det återstår att se om vaccinationen ger någon effekt på sjukdomsförloppet.
I Sverige finns ungefär 90 000 personer som lider av Alzheimers sjukdom.
Elin Jerremalm
Senast ändrad