Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Nu finns generiskt kandesartan och atorvastatin

Nu finns generiskt kandesartan och atorvastatin

Publicerat 2012-05-09

Flera generiska alternativ med angiotensinreceptorblockeraren kandesartan finns nu tillgängliga då patentet för originalpreparatet Atacand har gått ut.

Priset för generiskt kandesartan är, för de med lägst pris, cirka en sjättedel av priset för Atacand. Kandesartan subventioneras endast för patienter som provat men inte kan använda ACE-hämmare, eller som tillägg till ACE-hämmare. Under 2011 såldes kandesartan för 74 miljoner kronor i Stockholms läns landsting, angiotensinreceptorblockeraren losartan för 9 miljoner kronor. Generiska alternativ finns även för kombinationspreparat med kandesartan och hydroklortiazid.

Lipidsänkaren Lipitors patent har också gått ut och generiska alternativ med atorvastatin finns nu tillgängliga, till, för de mest prissänkta, en tiondel av priset för originalet. Generiskt simvastatin är dock fortsatt billigare. Vid nyinsättning ingår atorvastatin i läkemedelsförmånerna endast när patienten inte har uppnått behandlingsmålet med generiskt simvastatin. Atorvastatin såldes för 62 miljoner kronor i Stockholms läns landsting under 2011. Simvastatin såldes för 23 miljoner kronor.

Kristina Johansson
Expertrådet för hjärt-kärlsjukdomar

Senast ändrad