Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

  • Start
  • / Nyheter
  • / Fri prissättning på läkemedel utanför förmånen

Fri prissättning på läkemedel utanför förmånen

Publicerat 2013-10-15

Fri prissättning för läkemedel (även receptbelagda) utanför läkemedelsförmånen innebär att samma produkt kan ha olika pris beroende på vilken apotekskedja patienten går till.

För läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen, vilket beslutas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), finns ett fastslaget pris. Lagen om läkemedelsförmåner (2002:160) reglerar bestämmelser om läkemedelsförmåner och prisreglering av varor som ingår i förmånen.

Apotek sätter pris

Sildenafil (Viagra) är ett exempel på ett receptbelagt läkemedel som inte är förmånsberättigat, och då finns inget fastslaget pris. Sildenafilläkemedel byts inte heller till billigare generiska alternativ på apoteket, eftersom de inte ingår i förmånen.

En del apotekskedjor har nu anpassat priserna efter inköpspriset, men andra har kvar ungefär samma höga priser för alla varianter av läkemedlet. Priset kan skilja så mycket som 3–4 gånger mellan olika kedjor, för exakt samma förpackning.

Många p-piller, exempelvis Cerazette (desogestrel), Yaz (etinylöstradiol, drospirenon) och Yasmin (etinylöstradiol, drospirenon), ingår inte heller i förmånen och priset kan variera något mellan olika kedjor. Det finns också flera desogestrel-generika som har betydligt lägre priser än originalet, men utbyte till det billigaste alternativet får inte göras på apotek eftersom läkemedlet inte är förmånsberättigat.

Svårt få prisuppgift

Det finns ingen samlad prisinformation för de olika kedjorna, utan man måste kontakta enskilda kedjor för att få reda på priset. Endast några av kedjorna har prisinformationen lättillgänglig via nätet.

Elin Jerremalm

Källa:
  1. Hoffmann M, Andersén Karlsson, Vinge E. Stora prisskillnader på läkemedel. Svenska dagbladet 2013-10-11
  2. Riksdagen. Lag (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.
  3. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Pris och subvention av läkemedel

Senast ändrad