Morfin, midalozam, haloperidol och ett antikolinergikum. Dessa fyra läkemedel bör finnas tillgängliga överallt för döende patienter anser en projektgrupp med syfte att förbättra vården för cancersjuka i livets slutskede.
Döende patienter får i de flesta fall inte tillgång till nödvändiga symtomlindande läkemedel, trots att effektiva sådana finns, konstaterar experter från Sverige, Tyskland, Storbritannien och Slovenien i en artikel i tidskriften Journal of Palliative Medicine. Författarna representerar också EU-projektet Opcare9 med syfte att optimera vården i livets slutskede för cancerpatienter.
Forskarna har gjort en så kallad delfiundersökning bland 135 kliniskt verksamma läkare inom palliativ vård i nio länder. Delfimetoden är ett sätt att – med hjälp av anonyma svar som får cirkulera mellan deltagarna i olika "rundor" – snabbt nå enighet mellan individer med olika perspektiv, utan att dessa behöver träffas fysiskt.
Läkarna tillfrågades om vilka läkemedel de skulle välja i första och andra hand för att mildra ångest, andnöd, illamående, smärtor, slem i luftvägarna och förvirring/oro i livets slutskede.
Utifrån en lista på 35 läkemedel som omnämndes minst två gånger i den första rundan, ordnades en andra omgång för att enas om ett fåtal essentiella läkemedel för symtomlindring under livets sista 48 timmar.
På grundval av delfiundersökningen och annan litteratur rekommenderar experterna att fyra läkemedel ska finnas tillgängliga i alla vårdmiljöer där man tar hand om döende cancerpatienter:
Ju närmare individer kommer döden, desto mindre sjukdomsspecifika symtom tenderar de att ha. Därför skulle rekommendationen kunna vidgas till att gälla alla patienter i livets slutskede, oavsett diagnos. Bristen på fullgod evidens för farmakologisk behandling av symtom hos patienter i livets slutskede aktualiserar behovet av mer vetenskapliga studier inom palliativ vård, påpekar författarna också.
Arbetsgruppen identifierar också fyra nyckelfaktorer när det gäller att optimera läkemedelsbehandlingen av symtom i livets slutskede. Man bör:
– Ovanstående nyckelfaktorer kan tyckas självklara, men man bör vara medveten om att läkemedel många gånger används på olika sätt inom skilda specialiteter. Kunskap om medicinering till döende patienter är därför viktig. Studien stärker användningen av den läkemedelsbehandling som nu alltmer används inom den palliativa vården, en behandling som bör finnas tillgänglig för samtliga döende patienter oavsett diagnos, säger Marita Lagergren Lindberg, överläkare, medlem i expertrådet för onkologiska och hematologiska sjukdomar.
Socialstyrelsen har nyligen publicerat nationella riktlinjer och indikatorer för god palliativ vård. Här ingår också rekommendationer om läkemedelsbehandling av trötthetssyndrom i livets slutskede, vid förstoppning orsakad av opioider och vid förvirringstillstånd. Riktlinjerna har remissbehandlats, och Stockholms läns landsting har skickat in synpunkter.
David Finer
Senast ändrad