Använd Centorkriterierna för att värdera behovet av streptokockdiagnostik vid faryngotonsillit hos patienter ≥ 3 år. Vid positivt snabbtest för grupp A-streptokocker samtidigt med minst tre uppfyllda kriterier rekommenderas antibiotikabehandling. Det framgår av Läkemedelsverkets och Smittskyddsinstitutets nya rekommendationer för handläggning av faryngotonsilliter i öppenvård.
Virusinfektioner är den vanligaste orsaken till faryngotonsillit. Ofta har då patienten samtidigt snuva och hosta.
Det är mer troligt att det rör sig om en streptokockinfektion om tre eller fyra kriterier enligt Centor uppfylls. Figuren (fritt efter behandlingsrekommendationen) visar rekommenderad handläggning av vuxna och barn ≥ 3 år vid tecken på faryngotonsillit. Hos barn yngre än 3 år är halsinfektion orsakad av grupp A-streptokocker mycket ovanligt.
Vid negativt snabbtest för grupp A-streptokocker – vilket kan förväntas hos cirka 50 procent av patienterna med tre till fyra Centorkriterier – rekommenderas endast symtomlindrande behandling med paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyra vid behov.
Asymtomatiskt bärarskap av grupp A-streptokocker hos barn upp till 18 år är i genomsnitt cirka 12 procent. Vid enstaka fall av streptokockfaryngotonsillit i en familj eller förskolegrupp kan 20–50 procent vara bärare. Bärarskap föranleder vanligen inte behandling.
Till patienter med tre till fyra Centorkriterier och påvisade streptokocker rekommenderas antibiotikabehandling med penicillin V i 3-dos. Antibiotika kan förkorta symtomdurationen med 1–2,5 dygn och det är sannolikt att effekten av antibiotika ökar vid mer uttalade symtom.
Vid penicillinallergi ges klindamycin och vid recidivinfektioner ges klindamycin alternativt cefadroxil.
Vid kraftig allmänpåverkan bör patienten remitteras akut till sjukhus, oberoende av resultat av snabbtest. Andra allvarliga symtom som bör föranleda akut handläggning och ställningstagande till akut remiss till sjukhus är andningssvårigheter, svårigheter att svälja saliven, ensidig kraftig halssmärta, svår halssmärta med normalt svalgstatus, svårt att gapa, mycket svår lokal smärta på hals, bål eller extremiteter, kombination med diarré och kräkningar, membraner på och utanför tonsiller.
Elin Jerremalm, apotekare
Christer Norman, allmänläkare, Strama och Stockholms läns läkemedelskommitté
Senast ändrad