Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Vissa vanliga antibiotika ingår inte i läkemedelsförmånen

Publicerat 2014-03-10

På företagens begäran har vissa styrkor av Doxyferm (doxycyklin), Heracillin (flukloxacillin), Kåvepenin (penicillin V) och Amimox (amoxicillin) utgått ur läkemedelsförmånen.

Vissa styrkor och förpackningar av flera antibiotika har dragits tillbaka från läkemedelsförmånen, till exempel Doxyferm (doxycyklin) 100 mg (utom 100x1 st), Heracillin (flukloxacillin) 500 mg och 750 mg, Kåvepenin (penicillin V) 125 mg, 250 mg och 500 mg och Amimox (amoxicillin) 375 mg (14 och 20 st), 500 mg (4 och 28 st) och 750 mg (14 och 20 st). För Kåvepenin finns tyvärr inga tillgängliga generika i de lägre styrkorna, dock kommer företaget göra en ny ansökan till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) om förmån för angivna styrkor.

När ett läkemedel utgår ur läkemedelsförmånen får patienten betala hela summan eller så måste apoteket kontakta förskrivaren för byte till ett generiskt alternativ som ingår i förmånen, om sådant finns. Generiskt byte på apotek kan inte ske när inte preparatet har subvention.

Anledningen till att företagen väljer att dra tillbaka en produkt kan vara till exempel att de har för liten prismariginal på just den styrkan/förpackningen. Ibland kan skälet vara att företaget vill förhindra generiskt utbyte, till exempel vid patentutgång. Prissättningen för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen är fri och kan variera mellan olika apotekskedjor.

Om ett läkemedel inte ingår i förmånen saknas prisuppgift i journalsystemet vid receptskrivning. Förmånsstatus anges till exempel som utan förmån/förmån nej/rabatt nej. Information om ett läkemedel är subventionerat finns dessutom på fass.se och kan sökas på TLV:s hemsida. Där finns även uppgifter om eventuella begränsningar i subventionen. Finns inte läkemedlet i TLV:s databas är det inte subventionerat.

Elin Jerremalm

Källa:
  1. Läkemedelsverket. Utbytbara läkemedel
  2. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Begärda utträden

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad