Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Allt om depression i nya Evidens

Publicerat 2015-10-12

Evidens nr 4 2015

Behandla depression till fullständig remission. I nya numret av Evidens beskriver Mussie Msghina, ordförande i expertrådet för psykiatriska sjukdomar, hur det kan gå till.

Förutom en bakgrund om den allvarliga men behandlingsbara sjukdomen delar han med sig av ett exempel på ett behandlingsförfarande.

Ullvi Båve, specialist i psykiatri vid Norra Stockholms psykiatri, skriver om allt nytt som finns att hämta i vårdprogrammet för depression, bland annat om förebyggande behandling vid depression.

Hur ska behandlingen lyckas om diagnosen är fel? Läs mer om diagnosinstrumentet MINI, som fungerar i primärvården. Vi gör också ett besök på Gustavsbergs vårdcentral där läkare lämnar över stora delar av arbetet med diagnostisering och behandling av psykisk ohälsa till psykologer. Nu finns omvårdnadsdiagnoser med förslag till aktiviteter på Psykiatristöd.se. Läs mer i tidningen Evidens om hur de är tänkta att fungera för att underlätta för sjuksköterskan att arbeta evidensbaserat.

Missade du seminariet om östrogenbehandling vid klimakteriebesvär som arrangerades av Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för obstetrik och gynekologi? Nu finns det chans att läsa ett referat i tidningen.

Det finns inga skäl att använda nya och dyra preparat som inte är bättre än äldre och beprövade. Det är en devis som Stockholms läns läkemedelskommitté har använt länge och som står sig än idag. Christer Norman och Eva Andersén Karlsson, båda läkemedelskommittén, skriver om läkemedel som inte var bättre för att de var nya.

Tidningen som pdf » Pdf, 5.2 MB.

Eller beställ ditt eget pappersexemplar genom att mejla: lakemedelskommitten.hsf@regionstockholm.se

Karin Nordin, redaktör

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad