Nationella programrådet för stroke har identifierat 18 framgångsfaktorer genom djupintervjuer med beslutsfattare och aktiva inom strokevården.
Indikatorer har valts som fokuserar på den akuta strokevården och där gott vetenskapligt underlag finns. Följande indikatorer som baseras på data från det nationella kvalitetsregistret Riksstroke har studerats:
18 framgångsfaktorer för god strokevård:
Studien har genomförts på uppdrag av Nationella programrådet för stroke vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, med ambitionen att identifiera framgångsfaktorer som kan vara till nytta i landstingens förbättringsarbete, för att på sikt kunna bidra till en ökad kvalitet i strokevården.
Rapporten vänder sig i första hand till ansvariga tjänstemän och till dem inom professionerna som arbetar med strokevård. Förhoppningen är att beskrivningarna av framgångsfaktorerna ska kunna inspirera till ett ökat kunskapsutbyte mellan landstingen och bidra till kvalitetsförbättringar. Inspirationsskriften vänder sig till de som arbetar med eller inom strokevården, som chef eller i ett vårdteam, men också till tjänstemän och politiker som tar beslut gällande strokevården.
Stroke är en sjukdom med allvarliga följder för individen och stora kostnader för samhället. Sjukdomen drabbar cirka 30 000 personer i Sverige årligen. Stora framsteg har gjorts inom strokevården med ökade möjligheter att förebygga och behandla och en ökad överlevnad.
Här finns rapporten och inspirationsskriften att ladda ner. Du kan även beställa den tryckta inspirationsskriften.
Rapport framgångsfaktorer i strokevården
Inspirationsskrift framgångsfaktorer i strokevården
Mer information hittar du på www.skl.se
Anna Zucco, informationsapotekare
Processledare Nationella programrådet för stroke
Senast ändrad