Forskningsprogrammet MistraPharma har tio förslag på hur miljöriskbedömningen av läkemedel kan förbättras.
Rekommendationerna bygger på aktuell forskning och erfarenheter från andra regelverk såsom REACH-lagstiftningen för industrikemikalier.
De tio punkterna är:
– Vi har valt att inte ta med hur väl en substans renas i reningsverken i vårt förslag, dels på grund av att den informationen inte är känd i samband med godkännandet av en ny substans. Det är dock något som skulle kunna komplettera riskbedömningen ifall den uppdaterades regelbundet, säger Marlene Ågerstrand, Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, Stockholms universitet.
MistraPharma arbetar med att identifiera humanläkemedel som kan vara problematiska i akvatiska ekosystem och att hantera risken för antibiotikaresistensutveckling i miljön. Forskningsprogrammet, som finansieras av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra), startade 2008 och avslutas 2015.
– Det finns inga planer på en fortsättning av MistraPharma just nu, men det är mycket möjligt att flera av forskargrupperna kommer fortsätta arbeta med läkemedel ett tag framöver. I höst, den 14 oktober, hålls ett avslutande seminarium på Läkaresällskapet i Stockholm, säger Marlene Ågestrand.
Stockholms läns landsting miljöklassificerar sedan 2003 läkemedel och tar hänsyn till både miljöfarlighet (substansens miljöskadliga egenskaper i form av persistens, bioackumulation och toxicitet) och miljörisk (toxisk risk för vattenmiljön). Miljöklassificeringen beaktas, ibland även tillsammans med andra miljöaspekter, vid val av läkemedel till Kloka Listan.
Elin Jerremalm, apotekare
Siv Martini, apotekare, miljö och läkemedel
Senast ändrad
Relaterat