Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Etanercept rekommenderas nu på Kloka Listan

Publicerat 2016-06-10

Från och med den 1 juni 2016 rekommenderas biosimilaren etanercept (Benepali) på Kloka Listan istället för golimumab (Simponi). Det gäller indikationerna reumatoid artrit, psoriasisartrit och ankyloserande spondylit.

Biosimilaren etanercept (Benepali), som är en TNF-hämmare, godkändes nyligen av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Enligt internationella riktlinjer och metaanalyser är effekten av olika TNF-hämmare likvärdig och därmed bör behandlingen inledas med det preparat som har de lägsta kostnaderna.

Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för analgetika och reumatologiska sjukdomar bedömer att det inte finns några relevanta skillnader mellan Enbrel (etanercept) och Benepali på indikationerna reumatoid artrit, ankyloserande spondylit och psoriasisartrit. Rekommendationen är därför att välja det mest kostnadseffektiva alternativet, vilket i juni 2016 är Benepali.

Mot den bakgrunden rekommenderas nu Benepali, istället för golimumab (Simponi), vid sidan av det mest kostnadseffektiva alternativet av infliximab på Kloka Listan 2016. Det gäller för specialiserad vård på indikationerna reumatoid artrit, psoriasisartrit och ankyloserande spondylit.

Susanne Elfving

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad