Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Trombos och anemi i Evidens tema blod

Publicerat 2016-10-11

Starta behandling direkt vid misstanke om djup ventrombos eller lungemboli. Vänta inte tills diagnosen är säkerställd.

Det skriver Margareta Holmström, överläkare, Koagulationsmottagningen Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i expertrådet för plasmaprodukter och vissa antitrombotiska läkemedel i nya numret av Evidens med tema blod.

Margareta Holmström och kollegorna Eva-Lotta Hempel och Lars Göran Lundberg i expertrådet tipsar om bästa undersökningsförfarande och behandling av djup ventrombos och lungemboli. Sambanden mellan cancer, tromboflebiter och venös trombos klargörs och en artikel tar upp behandling av sköra patienter.

I nya numret av Evidens får du också hjälp att utreda järnbristanemi, bland annat med ett enkelt flödesschema. Gerd Lärfars, överläkare hematologi och ordförande i Stockholms läns läkemedelskommitté, skriver också om behandling och när intravenöst järn kan vara aktuellt.

Mer i Evidens nummer 4:

> B12-vitamin: vi frågade experter inom olika områden när de sätter in vitamin B12.

> Nya orala antikoagulantia, NOAK, ger bra resultat i Stockholm visar real life-data.

> Paul Hjemdahl, ordförande i expertrådet för hjärtkärlsjukdomar, informerar om när nya hjärtsviktsläkemedlet sakubitril/valsartan (Entresto) och nya lipidsänkande evolokumab (Repatha) ska användas och hur.

Detta och mer i Evidens nummer 4, tema blod, från Stockholms läns läkemedelskommitté. Läs tidningen som pdf här. Pdf, 5.2 MB. Det går också bra att beställa pappersutgåvan med ett mejl till lakemedelskommitten.hsf@regionstockholm.se

Trevlig läsning!

Karin Nordin, chefredaktör

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad