Ingen positiv effekt av omega-3-kapslar
Publicerat 2018-09-03
Intag av omega-3-kapslar från fisk minskade inte hjärt-kärlsjukdom eller mortalitet.
Enligt en Cochrane-genomgång av 79 randomiserade studier där ett ökat intag av omega-3-fettsyror studerades var effekterna små eller obefintliga. Studiedurationen var ett till tre år. Merparten, 62 av 79 studier, gällde omega-3-kapslar eller oljor från fisk jämfört med placebo. Övriga studier gällde ökat intag av omega-3-fettsyror från djur- eller växtriket, jämfört med vanlig kost.
Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Alfa-linolensyra är en medellång fettsyra som kan omvandlas till längre fettsyror, till exempel eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) som finns i fisk. Alfa-linolensyra finns i till exempel rapsolja och valnötter.
Omega-3 från fisk hade liten eller ingen effekt på total mortalitet, kardiovaskulär mortalitet, kardiovaskulära händelser, dödlighet i koronar hjärtsjukdom, stroke eller arytmier. Evidensen för detta var av hög eller medelhög kvalitet.
Ett ökat intag av omega-3 från växtriket gav ingen effekt på total mortalitet eller kardiovaskulär mortalitet. Evidensen för detta var av låg eller medelhög kvalitet.
Elin Jerremalm
Källa
- Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7:CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Review
Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.
Senast ändrad