Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Nytt nummer av Evidens: Ge barnet tid inför behandling

Publicerat 2018-10-11

Hälften av läkemedelsförskrivningen till barn på sjukhus sker utanför godkänd indikation. I det nya numret av Evidens med tema barn delar experter med sig av kunskaper om bästa läkemedelsbehandling för barn.

Synnöve Lindemalm i Evidens tema barn. Foto Anna Molander.

Synnöve Lindemalm, barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och ledamot i Stockholms läns läkemedelskommitté tipsar om att ge barnet tid. Det krävs tid för att förklara när det inte behövs läkemedel och när läkemedelsbehandling är det rätta valet krävs det tid för att se till att den blir så säker och effektiv som möjligt. Hon skriver om bästa behandling vid smärtsamma procedurer, som nålstick och mindre operationer.

Fem till tio procent av alla barn har migrän. Barn som har två eller fler behandlingskrävande anfall varje månad behöver förebyggande behandling. Läs om hur den bör se ut i Evidens. Spänningshuvudvärk är också vanligt bland barn och mycket skärmtid bidrar till problemen.

Smörj rikligt och även i öppna sår vid eksem, råder personalen vid Södersjukhusets eksemskola. Klipp naglarna på barnet och fortsätt att smörja med kortison och mjukgörande krämer tills eksemet läkt ut helt.

Barn med buksmärta behöver få en tydlig diagnos, förklaring av hur sjukdomen fungerar och lugnande besked. Psykologisk behandling har bäst evidens vid funktionell buksmärta.

Detta och mer i nya numret av Evidens från Stockholms läns läkemedelskommitté, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Läs den här.

Evidens nr 3 2018 tema barn

Karin Nordin

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad