Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Dags för vaccination av riskgrupper

Publicerat 2019-10-28

Uppdatering 2019-11-08: Det vaccin som ska beställas i Region Stockholm är Vaxigrip Tetra med varunummer 527182 vilket är vaccin utan nål. Observera att i varje förpackning ligger 10 stycken förfyllda sprutor. Viktigt att tänka på vid beställning av antal förpackningar.

Stockholmare i riskgrupper kan vaccinera sig gratis mellan den 19 november och den 29 februari 2020. Kampanjen påbörjas senare än vanligt på grund av fördröjd produktionsprocess.

Kvinna som ska få en influensaspruta

Vaccination mot influensa och pneumokocker erbjuds kostnadsfritt till alla personer som är födda 1954 eller tidigare, samt till yngre personer med:

  • kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom, till exempel KOL
  • astma, för barn- och ungdom gäller svår astma (grad 4) med funktionsnedsättning
  • kraftigt nedsatt immunförsvar, av sjukdom eller medicinering
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • instabil diabetes mellitus
  • extrem fetma, störst risk vid BMI >40
  • neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
  • flerfunktionshinder hos barn.

Gravida erbjuds vaccination mot influensa kostnadsfritt.

Patienter kan också anmäla sig till en sms-tjänst genom att skicka ett sms med kodordet VACCINATION till 720 80. Då får de en påminnelse när det är dags för vaccinering. Om ordet HÄR skickas till samma nummer kommer under kampanjperioden förslag på närmaste vaccinationsmottagning.

För att få ersättning för vaccin och vaccination ska vårdgivaren ha godkänt avtal om Vårdval Vaccination samt registrera i vaccinationsjournalen Vaccinera. De som har godkänt avtal inom Vårdval vaccination för årlig influensa är skyldiga att vaccinera patienter som ingår i kampanjen oavsett var patienten är listad.

Rekommenderade influensavaccin denna säsong är Vaxigrip Tetra (rekommenderas för flertalet) och Fluenz Tetra (rekommenderas för barn 2–6 år). När det gäller pneumokockvaccin rekommenderas Pneumovax till personer med ökad risk för pneumokocksjukdom, till både barn äldre än 5 år och till vuxna. Prevenar 13 följt av Pneumovax rekommenderas till barn och vuxna med mycket hög risk för pneumokocksjukdom, till exempel patienter med nedsatt mjältfunktion eller gravt nedsatt immunförsvar.

Elin Jerremalm

Källa

  1. Vårdgivarguiden. Smittskydd Stockholm. Om vaccination mot säsongsinfluensa
  2. Vårdgivarguiden. Period för influensavaccination senare än vanligt. Nyhet 2019-11-04

Senast ändrad